LEGO är idag en av världens mest populära leksaker hos både barn och vuxna. Sedan de första byggsatserna lanserades på 50-talet har det producerats en mängd olika serier. Plastklossarna har även fått en egen nöjespark i form av Legoland som ligger i Billund.
Det finns en rad LEGO-klubbar runt om i världen där medlemmarna träffas regelbundet och bygger ihop olika byggsatser. Även på nätet finns det ett flertal forum där det utbyts tips och idéer. LEGO är helt enkelt en produkt som stimulerar kreativiteten hos människor i alla åldrar.
LEGO – En idé med nästan 100 år på nacken
Ole Kirk Christiansen var en fattig man som levde i Danmark under första delen av 1900-talet. I början av 30-talet hade han förlorat sitt arbete och bestämde sig för att börja snickra. Till en början tillverkade han träleksaker som sedan såldes för att få in pengar till familjen.
En av de första leksakerna var en liten trä-anka som blev mycket populär hos barnen. Han insåg snabbt att ankorna var lättsålda på marknaden och inom kort hade han startat ett litet företag som tillverkade ankor på löpande band. Affärerna gick bra fram till 1942 då en brand förstörde hela anläggningen.
Trots att Ole blev av med både färdiga ankor och verktyg så trodde han på sin idé. Långsamt byggde han upp sin verksamhet igen och började nu också använda sig av plast i tillverkningen. I slutet av 40-talet hade han lyckats producera fler än 200 leksaker.
På 50-talet lanseras de första byggsatserna i LEGO
I slutet av 40-talet får Ole idén om att tillverka plastklossar som kan sättas samman, produkten tillverkas och den första LEGO-biten ser dagens ljus. De första klossarna kommer i olika storlekar och köparna får själva lista ut hur de ska sättas samman.
Till en början går försäljningen trögt då folk inte vill befatta sig med plastleksaker. 1952 bestämmer man sig för att satsa stort, klossarna döps om till LEGO Mursten vilket låter mer danskt än Automatic Binding Bricks som man kallade produkten tidigare.
I samband med storsatsningen börjar man också sälja på export och Sverige blir ett av de första länderna som köper in LEGO. Utvecklingen går nu framåt och 1955 lanseras de första byggsatserna med instruktioner om hur bitarna ska sammanfogas.
Ett par år senare börjar man också sälja fordon som bilar och motorcyklar vilket öppnar upp för möjligheten att bygga upp en liten stad. I slutet av 50-talet förses LEGO-bitarna med små rör undertill vilket förbättrar hållfastheten avsevärt. Konstruktionen är densamma än idag.
60-tal och hjulet uppfinns på nytt
LEGO inleder 60-talet med återuppfinna hjulet, legohjulet då vill säga. Tack vare de nya tilläggen så kunde man nu sätta samman fordon som rullade fram på gummihjul. Något senare tillverkas de första tågen som ska komma att bli företagets största framgång.
På 60-talet arbetar man också med att förfina tekniken vid framställningen av byggklossarna, gjutmaskinerna byts ut och ersätts med nya vars tolerans en mikrometer. De klossar som inte uppfyller kraven kastas i soporna och bara de bästa återstår.
1969 presenteras den nya produkten LEGO Duplo som vänder sig till de allra minsta barnen, det blir förstås också en stor framgång. Nu kunde barn i alla åldrar leka med LEGO utan att föräldrarna behövde oroa sig över de små bitarna som kunde fastna i halsen.
Konkurrensen ökar under 90-talet
80-talet passerar med många nya byggsatser inom LEGO City och det lite mer avancerade LEGO Technic. Något som utmärkte den sistnämnda LEGO-serien var att varje enskild byggsats kunde byggas om till åtminstone två olika modeller.
På 90-talet blir det allt mer populärt med tv- och datorspel vilket LEGO märker av i form av dalande försäljning. Samtidigt har också andra företag börjat tillverka liknande byggklossar för att plocka marknadsandelar.
LEGO bestämmer sig för att ge sig in i datorspelsvärlden men det ska komma att bli ett dyrt val som nästan tömmer företagets kassa. Det är först under 2000-talet som man lyckas ta fram de första spelen som uppnår framgång. På senare år har det lanserats flera nya spel med olika teman, det har också kommit LEGO-filmer som blivit mycket populära.
Utgångna patent öppnar upp för andra aktörer
I motsats mot vad många tror så har LEGO inte monopol på byggklossarna, även patenten är utgångna sedan länge. Faktum är att det idag är fritt fram för vem som helst att tillverka liknande byggklossar som är kompatibla med LEGO.
Det finns dock ännu ett mönsterskydd på produkterna vilket innebär att man inte får tillverka exakta kopior. Vidare får man inte heller kopiera designen på de senaste produkterna som företaget lanserat på marknaden.