LEGO Technic

LEGO Technic - Avancerade LEGO-byggsatser1977 lanserades den första produkten som inriktade sig mot den lite mer avancerade skaran av LEGO-byggare. Arbetsnamnet på den nya serien av byggsatser var Expert Builder, först 1984 bytte man namn till LEGO Technic och det namnet gäller än idag.

Eftersom byggsatserna är mer invecklade så vänder man sig i första hand till barn som uppnått 10-12 års ålder. Det finns dock de modeller som är ”lagom” tekniska för barn i 7-års åldern. Sedan starten har LEGO släppt omkring 400 olika byggsatser inom LEGO Technic.

Utmärkande för dessa tekniska byggsatser är att de ofta inkluderar funktioner som drivs via mekaniska, pneumatiska och elektriska anordningar. Merparten av modellerna baseras på olika typer av arbetsfordon och man försöker efterlikna fordonens egenskaper så långt det går.

Skovelhjulsgrävmaskinen – Den största byggsatsen någonsin

Om man känner sig tekniskt lagd och har gott om tid så kan man ge sig på den största byggsatsen som finns inom LEGO Technic – Skovelhjulsgrävmaskinen. Produkten lanserades i augusti 2016 och innehåller hela 4000 delar som ska passas ihop.

Paketet innehåller också en lastbil som framstår som en liten myra i förhållande till grävmaskinen. Det medföljer dessutom hundratals små klossar som ska passera det stora grävhjulet och sedan transporteras iväg via en lång rad transportband.

Lego Racers – Legoserie baserad på snabba racerbilar

1975 introducerades en ny serie av byggsatser som baserades på racerbilar, byggklossarna som användes påminner mycket om de som används inom LEGO Technic. Den första bilen som fick stå modell var en tävlingsbil i Formel-1.

År 2005 släpptes en byggsats i skala 1:10 av en Ferrari, förpackningen innehöll över 1300 bitar och inkluderade en V12-motor. Ett par år senare inleddes ett samarbete med Porsche och man tog fram en Porsche 911 i skala 1:8. Byggsatsen innehåller fler än 2700 delar och rekommenderas till användare över 16 år.

Ultrabuild – Kända actionfigurer som byggsatser

För några år sedan (2012) introducerade LEGO en ny typ av byggsatser som baserades på actionfigurer som Batman och Iron Man. Serien fick namnet Ultrabuild och kan betraktas som en underkategori till LEGO Technic.

Byggsatserna med actionhjältarna blev så pass populära att de följdes upp med figurer från Legends of Chima under sommaren 2013. LEGO fortsatte under 2015 med att släppa fler figurer och man hämtade då inspiration från Star Wars-filmerna.