LEGO Duplo

LEGO Duplo - Legoklossar för de små barnenMan är aldrig för gammal för att leka med LEGO, omvänt gäller också att man aldrig är för ung. LEGO Duplo är byggklossar dubbelt så stora som vanliga legobitar och anpassade för mindre barn i åldern 2-5 år. Det finns en rad olika figurer, fordon och byggsatser att välja mellan.

I slutet av 60-talet lanserades de första utgåvorna av LEGO Duplo. Det kom som en befrielse för alla småbarnsföräldrar som nu kunde sluta oroa sig för risken att de små satte legobitar i halsen. Duplo betyder ”dubbel” på latin och det är förstås en bra beskrivning av de stora klossarna.

Genom åren har det tillkommit en mängd produkter inom Duplo-serien, idag kan man bygga upp sin egna lilla stad med caféer och tivolin. För de allra minsta barnen i åldern 1-2 år finns det lärorika karuseller som snurrar och siffertåg.

Byggklossarna genomgår fler än 10 säkerhetskontroller

LEGO tar aldrig några risker när det gäller barns säkerhet, varje år tillverkas miljontals plastklossar och alla genomgår de rigorösa kontroller. Det finns ett stort antal scenarion som kan inträffa i hemmet och byggklossarna måste klara av samtliga.

Med hjälp av maskiner kan man simulera alla tänkbara händelser och samtidigt försäkra sig om att bitarna inte går sönder. Man släpper vikter på de svagaste punkterna och låter klossarna utstå tryck under längre tid. Allt för att säkerställa styrka och konstruktion.

LEGO Duplo byter namn till Explore

Likt LEGO City så har också Duplo-klossarna genomgått ett namnbyte, 2002 slog man samman LEGO Baby och LEGO Duplo till Explore. Namnbytet blev dock förvirrande och redan 2004 återgick man till det ursprungliga Duplo.

2010 ingick LEGO i ett samarbete med Disney och Duplo-byggsatserna fick olika teman som Musse Pigg, Toy Story och Disneys Bilar. De senaste åren har ett nytt set med Duplo lanserats i samband med att nya Disney-filmer har premiär.